فصول سرد نیز با مزاج سرد و خشک خود ، برای افراد با مزاج گرم و تر ، مناسب تر است و برای افراد با مزاج سرد و خشک ، مناسب نیست و می تواند موجب تشدید علائم و بروز برخی بیماریها به ویژه بیماریهای سرد و خشک شود.
- علت بروز و ظهور زیاد بیماریها در فصول سرد :
متغیر بودن هوا در طول روز ، وجود مواد زاید باقی مانده در بدن از فصل تابستان به جهت خوردن میوه های زیاد ، ضعف قوت ، کاهش تحلیل و دفع مواد زاید به علت سردی هوا .
بیماریهای شایع در فصول سرد :
خارش پوست ، اگزما ، شوره سر ، ترک پوست ، دردهای مفاصل – دردهای سیاتیکی ، برخی ورم ها – وسواس – افسردگی – سکته و ....
- تغذیه مناسب در فصول سرد :
خوردن هر میوه در آغاز فصلش توصیه میشود و پرهیز از آن در پایان فصل
( بحارالانوار ، ج66 ، ص119 ، ح10 )
بنابر فرموده حضرت علی (ع) باید از غذاها و میوه های مناسب هر فصل بهره برد و غذاهای نامناسب را کنار گذاشت .
بهترین میوه های فصل سرد : انار – انگور – انجیر – سیب – به – گلابی
خوردنی و نوشیدنی های مایل به گرمی و تری مانند : گوشت گوسفند – خربزه شیرین – مویز – هویچ – زیتون – خرما – عسل – شیرینی های طبیعی – مرباها – حلوای طبیعی – شربت عسل – مغز خشکبار به ویژه بادام درختی – آش های ساده – حلیم- آبگوشت و ... توصیه میشود .
آموزه های پزشکی – بهداشتی فصول سرد :
تدابیر خوب این فصل که موجب تندرستی بیشتر و پیشگیری از بیماریها می شوند عبارتند از :
استفاده از عطرهای خوشبو معتدل و گرم مانند گلاب ، نرگس و یاس سبب حفظ سلامت جسم و روح می شوند .